onsdag 8 oktober 2008

Dahlior och lite annat


Efter söndagens ihållande regn, har vi haft en underbar höstvecka med sol och värme.
Jag har börjat att "hösta" i trädgården, fast det känns inte som om det har behövts riktigt än.
Men det är bättre att börja för tidigt, än att stå där senare med lång näsa och frystorkade växter.
Änglatrumpeter, pelargoner och diverse suckulenter har fått flytta in.
Alla växter som har blivit inhandlade, bytta eller fådda har hittat ner i jorden. Jag har bara min hortensia och en stamros kvar att gräva ner. Det är lite svårt att hitta platser, tycker jag, trots att jag har stor tomt. Vill ju gärna att de större växterna ska hamna på rätt plats från början.
Jag håller på att fixa en större rabatt, men den hinner nog inte att bli klar i år. Jag slänger ut diverse grenar, grästorvor mm på gräset. Sedan lägger jag tidningar över det och till sist fyller jag på med bra jord. Runt om lägger jag stenar som kant. Det blir alltså upphöjda rabatter. Det är det som gäller här, eftersom vi har väldigt blött i trädgården på höst, vinter och vår.
Lite ogräsrensning har det blivit också. Har dock den stora ogräsrabatten kvar. Där växer nästan allt ogräs som finns. Pust. Så småningom ska den tömmas på växter och mörkläggas.

Dahliorna blommar så fint fortfarande. En riktigt färginjektion som man blir så glad av. Varje vår säger jag att jag inte ska ha kvar så många dahlior, men varje höst ser jag varför jag har det.

Jag tycker om dem så här, alla färger och former blandade med varandra.

Lite pyssel med rönnbär har det blivit också (inspirerad av andra bloggare).
När jag var i skogen förra helgen för att samla mossa, så hittade jag även denna "skräp"sak. Ett rostigt burklock. Tokig som jag är, så fick det givetvis följa med hem :)
Jag gillar ju rostiga saker. Tur att ingen såg mig, de hade nog undrat, hihihihi.

Ha en underbar fortsättning på veckan.

25 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Och min favorit Dahlia är fortfarande den jag fick ifrån dig för några år sedan! Den är så fantastisk och jag får alltid så mycket beröm för den.
Jag har mina dahlior precis som du... huller om buller och man blir GLAD av dem :o)!
Linda

Poppins sa...

Ja, vädret har varit fantastiskt de senaste dagarna! Men nu när jag är tillbaka på jobbet så har jag inte hunnit njuta av det. Hoppas, hoppas det vill hålla över helgen...
Locket blev perfekt som litet fat!

Anonym sa...

Så fina Dalior du har, skulle önska jag hade större trädgård så man fick plats med det man vill ha... men kanske inte allt arbete som följer med då...Kram

Hanneles paradis sa...

Underbara dahlior. Hihi, jag har hittat fina kastrullock, vilka skatter det finns :)
Ha det gott.

kullervilla sa...

Mysigt du gjort, trodde först jag hamnat fel :=)
Så du har börjat hösta i trädgården, ja, det är ju inte roligt om det kommer en frostknäpp. Tycker det är så svårt att börja, vill ju inte att det skall gå mot vinter.
Tänk vilka fynd man kan göra i skogen… skräp för några, njutbart för andra :=)
Tack för tipset om växten, jättebalsamin är det säkert. Vilken tur att vi tog några frökapslar med oss hem, visserligen gröna men kanske det blir lite frö som vi kan plantera till våren.
Kramiz//kullervilla

Lily of the valley sa...

Vädret har varit kanon! Inspirerad av det har jag tagit ledigt i morgon, tänkte passa på att göra lite i min trädgård. Så fint du gjort! Naturen bjuder på många skatter, åtminstonne för bloggögon ;-)
Ha de gott
Kram Lily

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Hej vännen!

underbara höstbilder!!!

Håller oxå på i trädgården.vår är stor men det finns inga blommor alls.Håller på att rita upp hur jag vill ha det...men det lär ta tid attt få det så.

Kram Nilla

Änglahus sa...

Härliga bilder, vill göra min trädgård prunkande & sambon vill ha allt rakt & fint. men dahlior skulle jag nog kunna smuggla in ;0)

Piondröm sa...

Har samlat på mig en del Dhalier men har efter ett par år börjat tröttna.
Tar fram dom ur källaren tidigt på våren, planterar dom i krukor och ställer in dom i växthuset där dom får skydd om det behövs.
Men dom är ändå tröga och blommar sent. Hos oss är det antingen frosten eller vätan som gör att dom inte är någon höjdare.
Så nu spar jag nog dom inte mer utan köper kanske någon varje år istället som blommar redan vid köpet.
Förstod att du skulle till Norrköping med STA, det ska inte jag.
MVH Ken

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Vi behöver också hösta i trädgården! Men ofta drar man ut på det i det längsta... Allt ska få plats i garaget och där är det så fullt, så vi måste rensa först...inte undra på att man väntar...
Kram
Marie

Marie sa...

Jag har också börjat hösta i trädgården, än finns det dock en hel del kvar att göra. Mysiga bilder, dahliorna är jättevackra!

Ha en trevlig helg!
Kram Marie

Marina sa...

Dahlior får jag bara inte glömma nästa år, har saknat dem nu i höst.

Monica sa...

Det är verkligen vackert att blanda alla färgglada Dhalior huller om buller som du gjort!
Trevlig helg
Monica

Merja sa...

Fint med Dahlior! Har inte haft det på några år..
Sött hjärta!

Gårdsromantik sa...

Så otrolig skillnad det är på klimatet i Sverige. Här har vi frost på¨mornarna och allmänt kallt. Känns som flera månader sedan allt vissnade ner.

Vilka härliga dahlior och locket var ett härligt fynd.

Kram Maud

RANA sa...

Hallojs gumman.

Insuper varje ord och varje bild. Mmmm, du kan du. Jag är en oseriös amatör-trädgårdsmupp mot dig, men jag vill så mycket. En dahliaknöl (de har väl knölar??) har jag inte ens vågat snegla på i plantshopen. SÅ VACKRA!!! Planterar man dem på våren eller hösten? Jag känner att jag kanske trillar dit efter ditt inlägg. ;-) Men jag känner på mig att jag kommer att betrakta dem som sommarblommor.

Du inspirerar mig! Jag ska snarast gräva ner alla stackars perenner som står i krukor och börjar bli oroliga för att dö.

"Varje vår säger jag att jag inte ska ha kvar så många dahlior, men varje höst ser jag varför jag har det." Haha, vilket lakoniskt men ändå så poetiskt konstaterande!! Jag skrattade när jag läste det. Känner igen den känslan så väl (även om föremålet skiftar).

Rost är vackert!

Kram till dig,
Rana

Lotta sa...

Dahlior är vackra, såg ju en härlig plantering på Botaniska i Lund :) Men de kräver sin plats och den finns inte hos, dessutom kräver de snigelfritt och även det, är det inte hos mig. Dina dahlior är praktfulla! Så nu är du höstad och klar - egentligen ett tråkigt jobb för det känns så "absolut slut på säsongen" fast å andra sidan så behövs det en viloperiod både för trädgården och för oss :)
Fyndat skrot ser jag, det är nog bara vi trädgårstokar som har vett på att se och ta tillvara dessa skatter som finns lite här och var *ler*, fint blev det med det rostiga underlägget till fågeln, ser ut som om den kommit till ro och funnit sin plats. I går var det regn och dugg hela dagen men idag söndag, ser det ut att inte vara allt för vått, så jag tar mig till Botaniska tillsammmans med kamera och får se om lärarna kan hjälpa mig förstå kamerans knappar :) Ha en skön söndag 8`)

Ann-Charlotte sa...

Jätte fin o mysig blogg du har.
Kramisar
Ann-Charlotte

idémakeriet sa...

Vad flitigt du har varit.
Du har helt rätt att du redan har tagit det som behövs nu för sedan står fröstmannan på trappan och då är det för sent.
De betongalster ni gjorde blev ju jätte fina, ja man kan göra mycket fint av det.
Kram på dig.
Gerda

NinaH sa...

Så vackert dina dahlior ännu blommar. Mina (de få jag har i år!) börja "slakna"....
Häftigt rost-lock! Fniss...
Hur gick det med danska rosproblemet?

Randi sa...

Så vackra dina dahlior är i sköna färger som passar nu på hösten.
Jag hade inte heller motstått att ta med den rostiga plåtbiten hem ;)
Kram Randi

Betongänglar sa...

Tack för titten hos mig - och jättekul att du gillar... ;)
Har kollat runt hos dig, vilka fina betong-grejer du gör, som du kanske såg är jag också frälst i betong - visst är det kul.
Jättehärliga blomm-bilder...
Kramis/Annelie
(Jag mailar dig ang.sjalar.)

RANA sa...

Åh, min vän, förstår att det tar hårt. Peppningskramar till dig, min fina vän. /R

Vitt och blandat sa...

Hej, du har vunnit ett litet bonuspris hos mig - vad det är får du se när paketet kommer. Maila mig din adress! Kram/Anneli

Karin A sa...

Vilka underbara Dahlior du bjuder på! Vi har inte haft några i år men det får jag nog ändra på inför nästa. Jag saknar dem nu på hösten. Det blir kallare och kallare för varje dag som går nu. Vi har inte haft frost ännu men pelargoner och annat frostkänsligt har ändå fått komma in. Låter spännande med den nya rabatten - himla bra att bygga upphöjda rabatter tycker jag. Det är absolut något jag hade gjort om jag hade börjat om från början. :) Suckulenterna har jag inte tänkt på - kanske måste jag gräva upp min lilla på stam och ta in. Bra att läsa på andra bloggar så man får tankar på vad man själv bör göra.

Tack för dina härliga och gulliga kommentarer inne hos mig! Ha en fin fortsättning på helgen. Kramar Karin