onsdag 16 september 2009

Överflöd av squash

Vad gör man med all squash som hela tiden hotar att invadera kylskåpet?
Vi har tre kaniner och ingen av dem tycker om squash, gerbilerna (ca 40-50 st) är inte heller så förtjusta i det.
Så hittade jag ett recept som jag var tvungen att testa, en kaka med squash, och det blev inte så dumt faktiskt.

 
Zucchini- och chokladkaka
2 ägg
2 dl solros- eller rapsolja
3 dl strösocker
5 dl riven grön zucchini (ca 2 medelstora)
3 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl grovhackade pistagenötter
Vaniljglasyr
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 1 msk vatten
Ugn 175 grader
  1. Vispa ägg, olja och socker poröst. Rör i zucchinin.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop smeten och tillsätt pistagenötterna.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
  4. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp upp den på ett galler och låt den kallna under formen.
  5. Blanda ingredienserna till glasyren och ringla över kakan före servering.
Det blir en väldigt saftig kaka.
Nu hade jag inte så mycket nötter hemma som det skulle vara, men det var barnen bara glada för.
Ett bra sätt att få i dem lite nyttigheter!

16 kommentarer:

Lily sa...

Ser smarrigt ut!
Pistagenötter och choklad...mmmm

Kram Lily

sara på hedepipan sa...

Tack för förslaget jag har samma problem, ska inte odla detta nästa år.
Kram sara

Anja sa...

Zucchini har vi ju ingen egen mattradition så som i en del andra länder där den är nästan med på all mat. Då blir det jobbigt när man producerar mat som man inte riktigt vet hur man skall kunna tillvara på allt.
Kakan låter inte så dum, men kanske skulle du kunna laga en fylld zucchini?
Dela den på längden, gröp ur fruktkött med sked, hacka det och lägg åt sidan.
Förväll skalen i kokande vatten 2-3 minuter, spola med kallt vatten och torka av. Lägg i skalhalvorna i en smord ungssäker form och fyll skalen med frästa grönsaker och färs eller bara grönsaker eller svamp eller tomater eller/och bönor - bara fantasin sätter grändser.Sätt ugmnen på 225 grader i ca 15 min./Anja

catthie sa...

Första gången jag kikar in hos dig, trevlig blogg - kikar tillbaks en annan gång. allt gott till dig/Catthie

NinaH sa...

Lät som en smarrig kaka. Ska prövas!

Annika Christensen sa...

Ser gott ut.
Jag steker den med purjulök och sist massor med perislja och äter det istället för potatis till en god köttbit.
Ha en skön helg
Annika

Glädjekällan sa...

Tack för tipset.
Gav bort en av de riktigt stora nu i kväll. De växer i en takt så man inte hinner med.
trevlig helg
Birgitta

Moa sa...

Du fick många tips.. var väl bra, nu kan du stå hela helgen och laga mat och baka. *ler* kanske inte så kul finns ju lite annat o göra också. Gerbiler.. ?? är det djur ni har.. känner igen namnet.. jo det var det ser jag..(googlade) Min arbetskamrat har 3 såna så det var därför jag kände igen namnet... Men Mari!!! 30-40 st.. varför har ni så många, föder ni upp.. ?. Ha en bra helg med alla husdjur.. Monica

Moa sa...

Oj det var visst ändå mer.. 40-50.. *ler*.. Moa igen

Mia sa...

Vilket spännande recept. En av de godaste saker jag ätit var friterad zucchini (i Egypten för många år sedan), kan verkligen rekommendera detta men har inte testat själv.

Ha en fortsatt fin helg!
Kram Mia

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Odlade squash för några år sedan, det var verkligen lättodlat så det blir ju lite mycket av det :-)
Har smakat en mjuk kaka med squash i, den var jättegod. Ditt recept låter spännande, det ska jag ta och prova!
Vad i allt i världen är gerbiler?
Ha det gott. /Ingela

Poppins sa...

Jag älskar squashkaka men mannen min har fått nog... Det kan ju bli ganska många vissa år. :)
kramar från Poppins

H ennA sa...

Det ser mumsigt ut! En liten undran, du kan ju det där med blommor..min rosa dahlia som hade bautarötter förra sommaren, jag delade rötterna i höstas och planterade dem åter när det var dags..men, det har inte kommit en endaste blomma! Tror du den blev lite chockad och kanske vill blomma nästa år istället? Det här året har överhuvudtaget varit skralt vad gäller alla mina blommor i trädgår´n..vädret kanske har spelat roll...

Hoppas du mår bra!

Kram Anne

Camilla med Trädgårdsliv & Design sa...

Mums så gott!

Kram C

Trädgårdsliv & Design

Atelje Annorlunda sa...

Ser jättegod ut.
Önskar dej en trevlig helg.

Kram Åsa

Merja sa...

Vilket spännande recept!! Det måste jag spara! Har så dåligt samvete för att jag inte gjort något av mina. Ser väldigt god ut på bilden, mums:)